Поради щодо організації ефективної навчальної діяльності учнів під час карантину

24.03.2020   Administrator   Категорія: Сторінка психолога

1. Облаштуйте окреме місце для роботи

Не варто поєднувати місце роботи і відпочинку. Працюючи у ліжку чи на дивані, у дитини створюється асоціації між простором для розслаблення та когнітивного напруження. Мозку важлива однозначність: він створює зв’язки між місцем та враженнями, пережитими тут. Об’єднуючи робочі й домашні справи, на ментальному рівні створюємо хаос. Тому організуйте для дитини окреме місце для навчання та відпочинку.

2. Організуйте навчальну діяльність

При виконанні навчальних завдань самостійно, учнень може стикнутись із труднощами. Завжди допомагайте, підтримуйте, хваліть та цікавтесь успіхами. Спостерігайте за виконанням усіх завдань. Виділіть точний час виконання завдань та відпочинку. 

3. Організуйте перерви щогодини і, за можливості, виходьте на вулицю

Встановіть таймер або скористайтеся додатком, який би нагадував дитині про час для відпочинку та навчання. Через певний час треба зробити кілька простих вправ. За можливості вийти прогулятися у місцях, де не буде контакту з людьми.

4. Дотримуйтесь звичного режиму дня та роботи

Прокидатися пізно і працювати у різні години може бути спокусливо. Але ви принесете більше користі дитячому психічному здоров’ю та якості роботи, встановивши графік, схожий на графік роботи в школі.

5. Запасіться здоровими перекусами та стравами

Коли дитина проводить час вдома вдома виникає велика спокуса прогулятися до холодильника. Заготуйте свіжі фрукти та овочі, сухофрукти, які допоможуть вгамувати потребу щось пожувати. Натомість цукерки, печиво краще, щоб не потрапляли дітям на очі.

6. Щоденне спілкування

Важливо мати певний соціальний зв’язок, навіть за відсутності однокласників. Підтримка соціальних зв’язків покращує загальне самопочуття та допомагає підтримувати мотивацію. Забезпечте постійний зв’язок дітей з друзями, однокласниками, вчителем, але і спостерігайте за часом проведеним у соціальних мережах.

7. Спільна діяльність

В умовах карантину часом складно відмежувати навчання, відпочинок, ігри та спільно проведений час. У даному випадку важливим є створення правил, яких повинні дотримуватись усі члени сім’ї.

На час карантину запасіться розмальовками, книгами, розвиваючими настільними та комп’ютерними іграми. Давайте їх дітям порційно. Це допоможе підтримувати постійний інтерес.

Виконуйте завдання разом із дітьми, чи це математична задача, чи складання пазлу, чи декламування віршу. Спільна діяльність не тільки зближує учасників, але і є цікавішою та вмотивованішою.

Карантин – це чудова нагода побути з сім’єю, зміцнити чи відновити втрачені зв’язки.

8. Підтримуйте чистоту у квартирі

Основною причиною сонливості, головного болю, втоми часто є саме погана циркуляція повітря всередині приміщення. Провітрювання відрізняється в залежності від пори року. За теплої погоди його можна проводити щогодини по 10-15 хвилин, за холодної – 3-4 рази по 5 хвилин. Провітрювання перед сном протягом 10-30 хвилин покращує якість сну та відпочинку.

Не забувайте і про вологе прибирання. Це може бути одним із домашніх обов'язків молодшого школяра - проприбирати у своїй кімнаті.

9. Захищайте психічне здоров’я

Обмежте перегляд новини та будьте уважні до того, що читає дитина. Надмірна зацікавленість темою коронавірусу може призвести до підвищення тривожності і навіть до панічних атак. Обмежте кількість часу для читання соціальних мереж. Щоб уникнути інформаційного перевантаження, поширення паніки, користуйтесь джерелами інформації, які надають лише достовірну інформацію, Це можуть бути Всесвітня організація охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я МОЗ України. Найкраще використати цей час для читання художньої літератури, перегляду фільмів, спілкування з дітьми.