У школу - з усмішкою

19.08.2016   Administrator   Категорія: Сторінка психолога

Зовсім скоро пролунає шкільний дзвінок, але чи готова ваша дитина до наступного навчального року з контрольними роботами, творами, іспитами? Після довгого, неквапливого літа деякі діти потребують додаткового стимулу, щоб знову захотіти піти до школи, передчуваючи щось нове і цікаве. Ви можете заохотити дитину і зробити це у цікавій формі! Скористайтеся наступними десятьма мотиваційними порадами щодо навчання учнів, і ви неодмінно надихнете дитину на нові звершення.

Сприяйте позитивному настрою

Згадайте про шкільні досягнення дитини в минулому навчальному році: високі оцінки, призи на конкурсах або медалі за перемогу на спортивних змаганнях. Сконцентруйте свою увагу на її попередніх досягненнях, щоб пробудити бажання досягти успіху в новому навчальному році.

Відображайте діалог

Використовуйте спеціальну білу дошку або панель вашого холодильника, щоб поставити дитині запитання чи записати підбадьорливе і надихаюче висловлювання про перший тиждень нового навчального року. Напишіть, наприклад, так: «Ти знову побачих однокласни!» або запитайте його: «Хвилюєшся, що у тебе буде новий учитель?». У будь-який час ваша дитина може підійти до цієї дошки або панелі та написати відповідь, висловивши свої почуття, побоювання та хвилювання.

Дослідіть актуальні питання

Поговоріть з дитиною про те, які уроки їй найбільше подобаються, які гуртки вона хотіла б відвідувати з початку навчального року, з ким би хотіла сидіти разом за партою. Це все допоможе дитині психологічно налаштуватись на продуктивну роботу. Також, при необхідності, попередьте про можливі труднощі, щоб в учня не виникло непередбачуваних ситуацій.

Створіть «дерево досягнень» 

Придумайте «дерево досягнень», на яке ви зможете прикріплювати і демонструвати досягнення своєї дитини. Намалюйте на аркуші ватману дерево з численними коричневими гілками і виріжте жменьку «листя» з кольорового зеленого паперу. Кожного разу, коли дитина буде відчувати, що в процесі навчання вона чогось досягла, наприклад, успішно виступила на репетиції чи змогла вирішити складну геометричну задачу, вона може записати це на листочок і прикріпити на дерево. До кінця першого семестру його дерево буде схоже на вражаючу густу, пишну крону!

Інтер'єр дитячої кімнати

 Нові образи стимулюють дітей, так чому б вам не оновити оформлення кімнати вашого учня? Змініть дизайн кімнати,переставте меблі та прикрасьте робоче місце пізнавальними наклейками на стіні, новим календарем або журнальним плакатом з його улюбленими музикантами.

Прогулянка територією школи

Прогуляйтеся спортивним майданчиком, на задньому дворі, подивіться, увійдіть всередину будівлі (якщо вона буде відкрита) та пройдіться коридорами, загляньте в класи. Це не тільки викличе в дитини приємні минулі спогади, а й надихне на нові успіхи

Домашній режим

За тиждень до 1 вересня варто взагалі повністю перевести його на той режим, якого він буде дотримуватися протягом навчального року. Не вважайте, що так ви позбавляєте своє чадо останніх канікулярних днів – строгий розпорядок в результаті послужить добру службу і вашому школяреві, і вам самим.
Якщо ж ваша дитина до останнього літнього дня житиме без розпорядку і займатися тим, чим йому хочеться, ви навряд чи зможете вимагати від нього повної віддачі і успіхів у навчанні, поки він не увійде в потрібний ритм і не перебудується на навчальний рік. Так що забудьте про жалість, а своєму чаду нагадайте, що навчання – це його робота, яку треба робити добре, а тому до неї потрібно готуватися заздалегідь.

Щоденні заняття

Якщо ви протягом двох перших місяців канікул дозволяли своїй дитині відпочивати і не займатися позакласними завданнями, то в серпні варто виділити 2-3 години на день або для повторення пройденого в минулому навчальному році матеріалу (написання диктантів, вирішення завдань і т.п.) , або для виконання того, що йому задали на літо.
Бажано, щоб заняття проходили в ранкові години, відразу після сніданку, в цьому випадку 1 вересня дитина без проблем увійде в робочий ритм і не буде відчувати себе так, як ніби потрапив «з балу на корабель». Ранок у нього знову стане асоціюватися з навчанням, тому нервова система не зазнає стандартного для початку навчального року стресу.
Якщо ж вашій дитині належить вчитися в другу зміну, то заняття краще розбити на 2 етапи – більш складну частину перенести на післяобідній час, а, наприклад, позакласне читання поставити на ранок. Це задасть потрібний темп, адже потім вашому чаду в першій половині дня треба буде робити уроки – як правило, ввечері сил на це у школярів вже не вистачає.

Спілкування з однокласниками

У тому випадку, якщо ваша дитина проводить серпень у місті, то запропонуйте йому здзвонитися з однокласниками і зустрітися з ними. Швидше за все, він нудьгував по тим, з ким дружить у школі, навіть якщо і не усвідомлював цього повною мірою. Тому спілкування зі шкільними друзями викличе бажання швидше почати навчальний рік і посприяє комфортному входженню в робочий ритм.
Якщо ж ваше чадо серпня проводиться не вдома, а з вами на дачі або на море, то частіше запитуйте його про шкільних друзів, нагадуйте йому про них, це підштовхне його прагнення знову опинитися в суспільстві цих дітей, і відповідно 1 вересня вже не буде викликати негативних емоцій.

Купівля шкільного приладдя

Налаштувати школяра на потрібний лад допоможе та спільна з ним придбання всього того, що йому знадобиться протягом навчального року. Не займайтеся покупками самостійно, візьміть своє чадо з собою, нехай він сам вибере собі зошити з сподобалися йому малюнками, канцелярські товари, рюкзак, підручники та дидактичні матеріали.
Включення дитини в процес підготовки до навчального року покаже йому, що ви вважаєте його дорослим і самостійним. Відповідно, він буде пишатися своїм вибором необхідного приладдя і стане прагнути в школу, щоб похвалитися перед однокласниками тим, що сам вибрав.
До речі, якщо в школі, в якій навчається ваша дитина, немає заборон на кольорові зошити з різноманітними малюнками на обкладинках, то не варто нав’язувати йому спокійні монохромні забарвлення. Не будьте консервативні – сучасні діти ставляться до красивих шкільному приладдю як до показника статусу, вони ними міряються, тому не позбавляйте чадо цього задоволення.
Однак при цьому відмовитися від зошитів і пеналів з героями мультфільмів і з іншими барвистими зображеннями навіть не можна, а потрібно в тому випадку, якщо ваша дитина – першокласник. Будь строкаті деталі стануть відволікати його від навчання, тому чим простіше буде все, що ви купите, тим краще.

Будьте спокійні

Перед початком нового навчального року скажіть своїй дитині такі напутні слова: «Намагайся кожен день дізнаватися щось нове! І пам'ятай: кожен твій день неповторний!».
Існує безліч способів пробудити у вашої дитини зворушливе передчуття нового навчального року. Ці поради – лише тільки початок!